SMART Natura

SMART Natura - SEGES Projektsitet

Natura 2000-handleplaner skal implementeres. Instrumenterne til at nå målene i planerne er beskrevet præcist, men store dele af målene skal nås ved frivillige aftaler med lodsejerne. Derved er det op til kommunerne at finde de rette værktøjer og metoder. Det er de enkelte kommuner, der har ansvar for, at planerne implementeres, men der findes ikke aftalte metoder til, hvordan planerne skal udarbejdes og implementeres. Det betyder, at kommunerne hver især skal prøve sig frem, når de skal udvælge konkrete arealer og plejemetoder. Der er desuden behov for at afprøve metoder til at organisere samarbejdet og kommunikationen mellem landmænd, kommunale sagsbehandlere og rådgivere, så der oparbejdes kompetencer til at håndtere udfordringerne med implementeringen af handleplanerne.

Formålet er at sikre en smidig og omkostningseffektiv gennemførelse af Natura 2000-planer til gavn for landbruget, biodiversiteten, naturværdier og de mennesker, der bor i Natura 2000-områder. Desuden er formålet at inddrage de berørte lodsejere i udarbejdelsen og gennemførelsen af Natura 2000-handleplanerne og endvidere at styrke de økologiske forbindelser til omkringliggende naturområder.

I naturprojekter er det vigtigt at lave klare og enkle aftaler, som alle kan forstå. Derfor stiller vi i SMART Natura følgende aftaler og kontrakter til rådighed, hvoraf de fleste er udarbejdet i projektet:
Ved SMART Natura projektets opstart blev der iværksat en undersøgelse blandt lodsejere. Her er resultaterne af undersøgelsen.
Faktaarkene er udarbejdet som et led i projekt Smag på Landskabet, men de kan også I SMART Natura hjælpe med at inspirere og hjælpe naturplejere, kommuner, konsulenter og andre med interesse og ansvar for naturpleje.
SMART Natura har udarbejde Laymans rapporten "Kend din rolle og dit ansvar i et naturprojekt - Lodsejer, dyreholder, kommune & rådgiver for at hjælpe alle, der arbejder med naturprojekter.
Film i SMART Natura
Så er Final Report i SMART Natura godkendt af EU. I kan læse rapporten her eksklusive den finansielle del.
SMART Natura konferencen vil give konkrete løsningsmodeller, der kan benyttes af kommuner, lodsejere og rådgivningscentre i Natura 2000 områder.
Arbejdet i SMART Natura har bl.a. udmøntet sig i udvikling af en håndbog, der er målrettet alle, der arbejder med implementering af Natura 2000-handleplanerne, både kommuner, rådgivere og lodsejere.
Godt 130 kommunale miljømedarbejdere, rådgivere og lodsejere var den 9. april 2015 samlet i Vejle for at udveksle erfaringer om, hvordan man får succes med naturplejeprojekter. Se diasshow fra dagen, og læs mere i Natura 2000-håndbogen.
Projekt Smart Natura har udarbejdet en håndbog og en række materialer, som fokuserer på samarbejdet mellem lodsejere, kommune og landbrugsrådgivere i de forskellige faser i et naturprojekt. Her findes nyttige tips til god projektledelse.
I SMART Natura er der igennem hele projektet lavet en række artikler om nyheder, som findes her.
SMART Natura har afviklet en række rejseholdsmøder rundt i landet i efteråret 2013 og forsommeren 2014. Herved har projektet haft direkte kontakt med 21 kommuner og 11 landbrugsrådgivningsvirksomheder.
Disse roll-ups er udviklet i SMART Natura projektet.

© 2021 - SEGES Projektsitet